STANDARD NEMAČKOG OVČARA

1-glava

2-potiljak

3-donja vilica

4-gornja vilica

5-vrat

6-greben

7-grudni deo ledja

8-slabinski deo ledja
9-sapi

10-butina

11-podkolenica

12-skočni zglob

13-šapa

14-došaplje

15-lakat

16-nadlaktica

17-rameni zglob

Nemački ovčar je srednjeg rasta, nešto izdužen, snažnog kostura, dosta mišićav, čvrste građe, suv i kompaktan. Visina nemačkog ovčara je 60-65cm za mužjake i 55-60cm za ženke. Težina mužjaka je od 30-40kg a za ženke 22-32kg. Diskvalifikaciona mana je ako su psi viši ili niži za više od 1cm. Dužina trupa prelazi visinu grebena za oko 10%-17%

Glava

U skladu sa veličinom tela glava je duga oko 40% visine grebena, i ne sme biti ni gruba, ni laka ni izdužena. Opšti utisak je da je suva, a između ušiju umereno široka. Čelo, gledano spreda i sa strane, malo je zaobljeno s neznatno naglašenom ćeonom brazdom ili bez nje. Obrazi gledano sa strane u celini su blago zaobljeni, ali nisu izbočeni. Gorni deo glave (50% cele dužine glave) odozgo gledano od ušiju ka nosu, postepeno i ravnomerno se sužava sa kosim, a ne oštro izraženim stopom. Takođe, ako se gleda odozgo, nije suviše klinast suv nosnik (gornja i donja vilica moraju da se uklapaju). Širina gornjeg dela glave treba od prilike da odgovara njegovoj dužini pri čemu laka izduženost kod mužjaka i laka skraćenost kod ženke nisu značajni. Njuška je snažna, usnice su zategnute, suve i dobro prikupljene.Nosnik je prav i gotovo paralelan sa produženom čeonom linijom. Nos mora da bude crn.

Uši

Uši Nemačkog ovčara su srednje veličine, u osnovi široke, visoko usađene i uspravno nošene (paralelne, a ne unutra uvrnute), zašiljene, sa napred okrenutim ušnim školjkama. Klempave, podsečene i oborene uši nisu dozvoljene. Unutra uvrnute uši znatno narušavaju rasnu sliku nemačkog ovčara. Mnogi psi u pokretu i za vreme odmaranja drže uši spušteno, što nije mana. Teške greške široko nošene, suviše nisko usađene, uši kao štitovi (ovalnog oblika) i nedovoljno čvrste uši.

Oči

Oči nemačkih ovčara su srednje krupne, bademaste, malo koso postavljene ali nisu buljave. Boja očiju treba po mogućnosti da bude tamnija (tamno kestenjasta). Svetle, blještave oči nisu poželjne pošto utiču na utisak o psu.

Zubalo

Mora biti zdravo, snažno i potpuno (42 zuba, 20 u gornjoj 22 u donjoj vilici). Nemački ovčar ima makazasto zubalo. Predgriz, podgriz i klještasto zubalo kao i veći razmak između zuba teške su mane.

Vrat

Vrat nemačkog ovčara je snažan sa dobro razvijenim mišićima bez podgušnjaka. Vrat sa horizontalom sklapa ugao od oko 45 je pas uznemiren,vrat se uspravlja, a u kretanju vrat se spušta.

Trup

Gornja linija se proteže od početka vrata preko dobro formiranog grebena zatim preko horizontalnih blago padajućih leđa, do blago padajućij (kosih) sapi, bez vidljivog prekida. Leđa su čvrsta snažna i mišićava. Slabinski deo je širok, jak i mišičav. Sapi treba da budu duge i lako padajuće (kose, oko 23 stepeni prema horizontali) i bez prekida gornje linije da povezuju repni deo. Dužina trupa je za 10-17% veća od visine grebena. Grudi treba da budu umerene širine donji deo grudi što je moguće duži i izraženiji. Dubina grudi treba da iznosi oko 45-48% visine gebena. Rebra treba da budu malo ispupčena, bačvast grudni koš je teška greška kao i suviše ravan.

Rep

Gusto odlakan, doseže bar do skočnog zgloba i prelazi sredinu zadnjeg došaplja. Mada je nepoželjno, rep je ponekad pri vrhu malo uvrnut. U mirovanju pas nosi rep u blagom luku na dole, s tim što ga prilikom uzbuđenja i u pokretu jače povija i podiže. Ipak netreba da ga diže iznad leđne linije. Prema tome, rep ne sme da bude iznad leđa, bilo pravo, bilo povijeno. Operativne korekcije nisu dozvoljene.

Prednje noge

Prednje noge gledano sa svih strana su prave, a gledano spreda apsolutno su paralelne. Plećka i nadlaktica su iste dužine i vezane su pomoću jake muskulature i pričvršćene za trup. Ugao koji zaklapaju plećka i nadlaktica u idealnom slučaju iznosi 90 stepeni, a u običnom slučaju do 110 stepeni. Laktovi ne treba da budu istureni ili uvučeni pri stajanju i u pokretu. Podlaktice su gledano sa svih strana prave i jedna u odnosu na drugu apsolutno paralelne, suve i mišićave. Prednje došaplje ima dužinu od oko 1/3 podlaktice i zaklapa sa njom ugao od oko 20-22 stepeni. Suviše koso postavljeno prednje došaplje (više od 22 stepena) i strmo prednje došaplje (manje od 20 stepena) menjaju izdržljivost. Šape su okrugle, dobro prikupljene i ispupčene, jastučići su čvrsti, ali ne i krti. Nokti su čvrsti i tamne boje.

Zadnje noge

Položaj zadnjih nogu je blago unazad pri čemu zadnje noge gledano od pozadi stoje paralelno. Butna kost i potkolenica su iste dužine i grade ugao od oko 120 stepeni, a butine su snažne i mišićave. Skočni zglobovi su snažni i čvrsti, a zadnje došaplje vertikalno ispod skočnog zgloba.

Boja

Crna sa kestenjastim, smeđim, žutim do svetlo sivim oznakama. Crno siv, siv sa tamnim oznakama sedlom i maskom. Neprimetne, male bele oznake na prsima, kao i svetle unutrašnje strane nogu, dopuštene su ali nisu poželjne. Nosna pečurka mora kod pasa svih boja da bude tamna. Psi sa slabom maskom, izrazito svetlim očima, svetlim oznakama na prsima i unutrašnjim delovima nogu, sa beličastim noktima i crvenim vrhom repa ili ispranih boja, ocenjuju se kao slabo pigmentisani. Donja dlaka (poddlaka) poseduje slab sivi ton. Bela boja nije dozvoljena.

Šape

Šape su prikupljene, blago ispupčene, jastučići su čvrsti i tamne boje. Nokti su čvrsti, ispupčeni i tamne boje.

Hodovi

Nemački ovčar je kasač. Noge moraju biti takve uglovanosti i dužine da zadnje noge pri hodu dosežu do sredine tela, a prednje da čine iskorak iste dužine pri čemu se leđna linija ne menja bitno. Svaka težnja ka povećanju ugla zadnje noge smanjuje čvrstinu i istrajnost a samim tim i upotrebljivost. Kod korektnih odnosa i građe i uglova razvija se hod koji osvaja prostor, tako da se dobija utisak da pas lako korača, ne zamarajući se. Pri blago napred isturenoj glavi, uz blago lako podignut rep pri ravnomernom i mirnom kasu ima se utisak da od vrhova ušiju preko vrata i leđa, do kraja repa, postoji blago talasasta neprekinuta leđna linija.

Odlakanost

Korektna dlaka nemačkog ovčara je oštra, sa razvijenom poddlakom. Pokrovna dlaka treba da bude što gušća, prava i dobro polegla uz telo. Na glavi, uključujući unutrašnjost ušiju, prednjoj strani nogu, šapama, kao i prsima dlaka je kratka. Na vratu je nešto duža i gušća. Na zadnjim stranama prednjih i zadnjih nogu, sve do došaplja ili skočnog zgloba dlaka se produžava, a sa zadnje strane butine stvara gaćice.